De dissenyar una tauleta per a l’àvia a convertir-se en empresa (2024)

En termes de finançament, han combinat les vendes inicials amb premis i ajuts

Bleta és una empresa de nova cre­ació amb seu a Cor­nellà que està con­tri­buint a millo­rar l’acces­si­bi­li­tat digi­tal a la gent gran. Fun­dada per tres joves engi­nyers electrònics, Isa­bel Gar­cia, Adrià Roca i Gerard Pinar, Bleta ha desen­vo­lu­pat una tau­leta i unsoftwarealta­ment intuïtiu adap­tat a per­so­nes d’edat avançada que tenien difi­cul­tats per uti­lit­zar els sis­te­mes exis­tents.

La història d’aquesta empresa tec­nològica amb volun­tat d’impacte social va començar durant la pandèmia, quan la fun­da­dora va iden­ti­fi­car un pro­blema en la usa­bi­li­tat dels dis­po­si­tius electrònics de les per­so­nes grans. L’àvia d’Isa­bel Gar­cia vivia sola a casa i, amb la decla­ració de l’estat d’alarma per la pandèmia, va que­dar aïllada, així que la seva neta li va pre­pa­rar una tau­leta per poder man­te­nir el con­tacte amb la família a través de vide­o­tru­ca­des i li va ins­tal·lar jocs. “Aquest apa­rell m’ha sal­vat la vida”, expli­cava a Isa­bel Gar­cia la seva àvia, un cop superats els mesos més res­tric­tius de la pandèmia. I aquesta experiència per­so­nal va con­fi­gu­rar el ger­men de Bleta.

Abans de Bleta, l’equip estava impli­cat en un pro­jecte ano­me­nat Eways, que es dedi­cava a pro­lon­gar la vida útil dels dis­po­si­tius electrònics i posar-los a dis­po­sició de col·lec­tius vul­ne­ra­bles. Durant el con­fi­na­ment, com que dis­po­sa­ven de nom­bro­ses tau­le­tes i ordi­na­dors, van enge­gar la cam­pa­nya sense ànim de lucreAcérca­les, en què es van enro­lar grans empre­ses com ara Nestlé i Apple, amb les quals van arri­bar a dis­tri­buir més de 600 dis­po­si­tius entre residències, hos­pi­tals i esco­les.

El cas és que en mol­tes de les residències de gent gran on van lliu­rar les tau­le­tes els van com­par­tir la difi­cul­tat dels usu­a­ris per enten­dre els dis­po­si­tius i fer-los ser­vir de manera autònoma, així que els tres empre­ne­dors es van embar­car a desen­vo­lu­par una interfície sim­pli­fi­cada per a tau­le­tes i mòbils, faci­li­tant-ne l’ús amb ico­nes i lle­tres grans. “Amb el nos­tre sis­tema, van per­dre la por a fer-los ser­vir i van veure el valor que els apor­tava per poder-se comu­ni­car amb fami­li­ars o per al seu entre­te­ni­ment”, explica Gar­cia.

Com a regal

Aquell Nadal del 2020, nom­bro­sos fami­li­ars de per­so­nes grans que havien rebut els dis­po­si­tius adap­tats els van dema­nar per com­prar-los. Els fun­da­dors de Bleta van deci­dir a par­tir d’aque­lla demanda infor­mal fer el pas i con­ver­tir aquesta neces­si­tat en un pro­jecte empre­sa­rial.

Així que a mit­jan 2021 van cons­ti­tuir Bleta. Ini­ci­al­ment, la seva oferta se cen­trava en tau­le­tes con­fi­gu­ra­des específica­ment per a usu­a­ris grans, però aviat van començar a rebre sol·lici­tuds per a un pro­gra­mari que es pogués ins­tal·lar en qual­se­vol dis­po­si­tiu Android.

Així, Bleta va desen­vo­lu­par un pro­gra­mari adap­ta­ble que els va fer mul­ti­pli­car expo­nen­ci­al­ment el nom­bre d’usu­a­ris. Ini­ci­al­ment només el comer­ci­a­lit­za­ven per a empre­ses, com asse­gu­ra­do­res, residències d’avis o altres enti­tats. Ara, però, ja han obert la comer­ci­a­lit­zació per al con­su­mi­dor, que ja el pot tro­bar en pro­ves al Goo­gle Play (la pla­ta­forma de dis­tri­bució digi­tal d’apli­ca­ci­ons mòbils per als dis­po­si­tius amb sis­tema ope­ra­tiu Android).

Isa­bel Gar­cia explica que, des del pri­mer any de cons­ti­tució, Bleta ha acon­se­guit gene­rar ingres­sos i amb aquest recur­rent han pogut anar inver­tint a desen­vo­lu­par el pro­ducte i la tec­no­lo­gia.

De fet, en només mig any de vida ja van acon­se­guir fac­tu­rar 20.000 euros, una xifra que es va mul­ti­pli­car per qua­tre l’any següent, fins a arri­bar a 80.000 euros. El 2023, el volum de negoci va asso­lir els 150.000 euros i aquest any pre­ve­uen arri­bar al mig milió d’euros.

En ter­mes de finançament, han com­bi­nat les ven­des ini­ci­als amb dife­rents pre­mis i sub­ven­ci­ons. Per exem­ple, han rebut un préstec Enisa, de l’empresa pública del Minis­teri d’Indústria dedi­cada al finançament de pro­jec­tes inno­va­dors, i un Neo­tec (un ajut públic del CDTI, de 150.000 euros) per desen­vo­lu­par tec­no­lo­gia avançada. A més a més, aca­ben de tan­car una nova ronda de finançament de 300.000 euros que els aju­darà en el seu pla de crei­xe­ment inter­na­ci­o­nal.

La CEO de Bleta explica que la start-up con­ti­nua evo­lu­ci­o­nant, amb l’objec­tiu de fer la tec­no­lo­gia acces­si­ble per a tot­hom. De fet, Bleta orga­nitza i impar­teix tallers d’intro­ducció a les noves tec­no­lo­gies per a col·lec­tius que han que­dat al marge de la digi­ta­lit­zació.

Aquest estiu, elsoftwarede Bleta estarà dis­po­ni­ble glo­bal­ment a Goo­gle Play, amb una versió gratuïta que els per­metrà obrir-se inter­na­ci­o­nal­ment. I paral·lela­ment segui­ran també comer­ci­a­lit­zant els dis­po­si­tius.

Actu­al­ment, Bleta dis­posa d’un equip de vuit per­so­nes, entre els quals hi ha els tres fun­da­dors de la com­pa­nyia.

El valor del fracàs

Isa­bel Gar­cia des­taca la importància del fracàs en el procés d’empren­dre. Explica que els pri­mers anys es van sen­tir des­bor­dats, perquè no tenien conei­xe­ments en el món de la gestió de l’empresa, però que a còpia d’erra­des van acon­se­guir tro­bar mol­tes opor­tu­ni­tats d’apre­nen­tatge. “Ens vam ado­nar que el fracàs és el camí més ràpid per apren­dre en aquest viatge que és l’empre­ne­do­ria”, diu Gar­cia, que asse­gura que incor­po­rar aquesta men­ta­li­tat els ha permès adap­tar-se més ràpida­ment.

La idea

Isabel Garcia, Adrià Roca i Gerard Pinar, que es van conèixer mentre estudiaven enginyeria electrònica, van engegar conjuntament un projecte quan eren estudiants universitaris que els va despertar el cuquet emprenedor. Un cop acabada l’enginyeria, i després d’haver passat per diverses empreses i haver aprovat altres màsters, es van posar a crear l’empresa. La seva aspiració era compaginar la seva passió per la tecnologia amb un projecte que tingués un impacte social i resolgués alguna necessitat no coberta. Amb Bleta ho han aconseguit.

https://www.leconomic.cat/article/2423691-de-dissenyar-una-tauleta-per-a-l-avia-a-convertir-se-en-empresa.html?utm_source=linkedin&utm_medium=botons&utm_campaign=com_epanoticies

De dissenyar una tauleta per a l’àvia a convertir-se en empresa (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6442

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.