Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (2024)

Lezers helpen MSpoweruser ondersteunen. We kunnen een commissie krijgen als u via onze links koopt. Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (1)

Lees onze openbaarmakingspagina om erachter te komen hoe u MSPoweruser kunt helpen het redactieteam te ondersteunen Lees meer

Weten hoe u de functietoetsen of F-toetsen op uw toetsenbord kan uw leven gemakkelijker maken. Slechts een enkele toets uit deze set kan twee sets opdrachten uitvoeren, of het nu een multimediaopdracht of een specifieke taak is. Door samen met een van die toetsen op de Fn-knop te drukken, kun je direct de werking van de toetsen wijzigen. Het is echter niet nodig om dit elke keer te doen wanneer u ze gebruikt, omdat u de Fn-sleutel eenvoudig kunt vergrendelen en ontgrendelen in uw Windows 10 or Windows 11.

Hoe de Fn-toets werkt met functietoetsen

De Fn-toets op uw toetsenbord is eigenlijk hetzelfde als de Shift- en CapsLock-knoppen. En als u vaak documenten maakt, weet u hoe ze werken: u houdt Shift ingedrukt om een ​​of twee letters in hoofdletters te zetten en laat deze los om snel terug te gaan naar kleine letters, terwijl u met één druk op CapsLock hele zinnen in hoofdletters kunt schrijven zonder een andere vast te houden sleutel.

Zo werkt Fn met F1 tot F12 standaard functietoetsen. Als u op een van die toetsen drukt zonder Fn te gebruiken, kunt u de standaardopdrachten gebruiken die uw productiviteit verbeteren: volume- of helderheidsaanpassing, audio dempen, Bluetooth of Wi-Fi activeren/deactiveren, media afspelen, enzovoort. Door de F1- tot F12-toetsen te combineren met Fn, krijgt u daarentegen toegang tot de alternatieve opdrachten van de toetsen. U kunt deze Fn-knop loslaten als u direct terug wilt naar het standaarddoel van de functietoetsen.

Ondertussen zet het vergrendelen van de Fn-toets in Windows 10 of 11 de functietoetsen permanent op hun alternatieve opdrachten totdat de vergrendeling is uitgeschakeld. Terwijl vergrendeld, kunt u ook op de Fn-toets drukken om snel toegang te krijgen tot de standaardopdracht van de functietoetsen: net zoals wanneer uw toetsenbord op CapsLock staat en u Shift gebruikt om een ​​letter in kleine letters te typen.

De Fn-toets vergrendelen en ontgrendelen

Het vergrendelen en ontgrendelen van de Fn-sleutel is afhankelijk van de computer die u gebruikt of, om precies te zijn, het merk van uw pc. En omdat niet alle opdrachten van F1 tot F12 op alle computers hetzelfde zijn, hebben niet alle toetsenborden ook dezelfde toetsen voor het vergrendelen en ontgrendelen van de Fn-sleutel. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen.

Toetsenbord

De eenvoudigste manier om de Fn-toets te vergrendelen, is door uw toetsenbord te gebruiken. Dit is echter waar veel computers variëren, omdat niet alle deze functie hebben.

Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (2)

Een manier om uw toetsenbord te gebruiken om de Fn-toets te vergrendelen, is via de F Lock-toets, die u eenvoudig kunt indrukken om te schakelen tussen de standaard- en alternatieve opdrachten. Toetsenborden die dit hebben, hebben meestal een lichtsignaal om aan te geven of de F Lock-toets is geactiveerd of niet.

Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (3)

Als je geen F Lock-sleutel hebt, kun je zoeken naar de "FnLock", die soms ook voorkomt in de vorm van een hangslot met Fn erop geschreven. Soms wordt FnLock of het pictogram samen met de Esc-toets afgedrukt, maar bij sommige fabrikanten bevindt het zich in de Shift- of CapsLock-toets. Houd eerst de Fn-toets ingedrukt en druk vervolgens op het FnLock- of het hangslotpictogram. Hierdoor wordt het slot geactiveerd. Om het om te keren, houdt u de Fn-toets opnieuw ingedrukt en drukt u vervolgens op FnLock of het hangslotpictogram.

Windows Mobility Center

Om uw Mobiliteitscentrum te starten, kunt u eenvoudig op Win + X drukken of met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram klikken om het menu Snelle toegang op uw Windows 10 en 11 te openen. Wanneer de optie verschijnt, zoekt u naar het Mobiliteitscentrum en selecteert u het. Hierdoor wordt een venster geopend waarin u enkele bedieningselementen van uw pc ziet. Zoek naar het gedeelte 'Functiesleutelrij'. U ziet daar een vervolgkeuzelijst en als u erop klikt, krijgt u de keuze tussen 'Functietoets' of 'Multimediatoets'. Als u de eerste selecteert, wordt de Fn-sleutel vergrendeld, terwijl de laatste u de standaardopdrachten geeft.

Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (4)

U kunt uw Windows Mobiliteitscentrum op elk moment openen als u de Fn-sleutel op deze manier wilt vergrendelen of ontgrendelen. Houd er echter rekening mee dat niet alle computers deze functie hebben. Uw pc kan u altijd het Mobiliteitscentrum laten zien, maar u zult merken dat het gedeelte Functietoetsenrij in sommige niet aanwezig is.

BIOS

BIOS (UEFI op sommige pc's) is een handig hulpmiddel waarmee u de hardwarefuncties van uw computer op vele manieren kunt configureren, en een van de dingen die het kan doen, is de Fn-sleutel op uw Windows 10 en 11 vergrendelen en ontgrendelen. Er zijn veel manieren waarop u deze software op laag niveau kunt openen, en de gemakkelijkste manier om dit te doen, is door op de Start-knop te klikken, op het aan/uit-pictogram te drukken en Shift ingedrukt te houden terwijl u op Opnieuw opstarten klikt. Zodra u een blauw scherm met verschillende opties ziet, gaat u naar Problemen oplossen > Geavanceerde opties > UEFI-firmware-instellingen. Kies Opnieuw opstarten en uw computer zal opnieuw opstarten en automatisch naar het BIOS gaan.

Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (5)

In het BIOS kunt u uw muis niet gebruiken, maar met de cursortoetsen van uw toetsenbord kunt u door de tool navigeren. Ga naar het tabblad Hoofd en zoek vervolgens naar de optie "Functietoetsgedrag" en selecteer deze. Selecteer in de nieuwe optie die verschijnt de functietoets om de Fn-vergrendeling te activeren. Druk daarna op F10 om de wijzigingen op te slaan en bevestig de prompt door Ja te selecteren.

Sharron BennetVerslaggever

Sharron is een technologieverslaggever bij mspoweruser.com. Ze behandelt het meeste technische nieuws van merken als Sony, Samsung, Google en meer.

Hoe u de Fn-toets in Windows 10 en 11 kunt in- en uitschakelen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5752

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.